IMG_2224.HEIC

Master Plant Dieta

The traditional belief of the indigenous peoples of Peruvian east-central Amazon is that plant remedies need careful time to begin to work. Which is very unlike Western medicines which we expect to begin to heal the body or alleviate pain immediately. It is frequently said that “en la dieta está la curación,” the healing is in the dieta, not just in the plants or trees.

Apply Now

What is a Master Plant Dieta?

A plant “dieta”, or a “Samá” as it is called within the shipibo tradition, is both a way to practice with, learn from and to heal with plants. In general, a dieta is seen as one of the important factors for how a shaman becomes a shaman, and it is a way the Shipibos have been practicing plant medicine through out centuries within this tradition.

The practice itself is done by staying in isolation for longer periods of time, also here by following certain restrictions, where also especially food and communication with others are very limited.
When in the dieta, one will be given a specific plant, called a master plant, which will serve both as the teacher and the medicine one will work with through out this process.

Through the dieta, one can experience a deepened connection to the plants and to the plant world. The plants themselves has the potential to help us both heal ourselves, expand our minds and our hearts, and help us in transforming our lives for the better. One can receive both powerful insights and lessons directly from them, which can help us greatly in both elevating and liberating the patterns that keeps us stuck in our lives, or that holds us back from being where we want to be in general.

It very is important to understand before signing up for this process, that one need to be following the frame around this process and the restrictions here accordingly to how it is being presented.
More specifically, - if one do not follow the requirements presented in this context, the process can basically turn the other way around, and one can experience harm to ones wellbeing.
This counts for both the period within the dieta itself and for one month on the aftermath. The period in the aftermath is called the “post-dieta”, which is a 1 month integration period of the dieta itself.

However, if you are truly committed, and feel a calling to do a dieta together with us and the plants, then this will probably not seem like problem to you.
 

Master Plant Dieta

It is said that The Master Plant Dieta may well be the most powerful and for some of us, the most challenging sacred medicine ritual we commit to whilst on retreat.

Button
IMG_0817.JPG

What are the basic restrictions during a dieta?

One will have to abstain from certain foods such as:

Salt, sugar, oil, spices, certain fruits, nuts, seeds, vegetables and meats, dairy products, fermented foods, cold/frozen foods, alcohol, caffeine, drugs, certain herbal medicines, vitamin supplements and pharmaceutical medication in general

 

One will also have to abstain from certain body products such as:

Certain soaps and shampoos, hair products, cremes, deodorants, make up etc.

 

One will also have to abstain from certain activities such as:

Sexual activity and sexual thoughts, negative thoughts and negative behaviour.

 

(More specific guidelines will be presented with more details in the times of preparation for and within the dieta itself)

Master Plants

Plant Dieta (NL)

Welke restricties zijn er tijdens een dieta?


VOEDING

 • TOEGEVOEGD ZOUT
 • TOEGEVOEGD SUIKER
 • TOEGEVOEGDE SPECERIJEN EN KRUIDEN
 • FRUIT, SPECIFIEK ZUUR EN OVERRIJP (VERGISTEN)
 • PRIKKELENDE EN BITTERE GROENTEN
 • VERWERKTE OLIËN
 • BEVROREN OF KOUD ETEN EN DRINKEN
 • ZOOGDIEREN (ROOD EN WIT VLEES), MET NAME VARKENSVLEES
 • VLEESETENDE VIS EN GEKWEEKTE VIS
 • GEFERMENTEERDE DRANKEN EN VOEDINGSMIDDELEN, MET NAME ALCOHOL
 • CAFEÏNE
 • ZUIVEL
 • RECREATIEVE DRUGS
 • FARMACEUTISCHE MEDICATIE
 • KRUIDEN SUPPLEMENTEN EN MULTIVITAMINEN
ACTIVITEITEN
 • SEXUAL ACTIVITIES AND THOUGHTS
 • BATHING WITH SOAPS AND SHAMPOO
 • DEODORANTS, LOTIONS, CREAMS, MAKEUP, AND HAIR PRODUCTS
Hoe eerder je stopt met het consumeren van de hieronder genoemde middelen voorafgaand aan de dieta, hoe beter. Veel voedingsmiddelen en (farmaceutische medicatie reageren zeer sterk op bepaalde plantaardige geneesmiddelen uit het Amazone gebied. Raadpleeg dit forum voor een zeer grondige lijst en mogelijke reacties. Afhankelijk van het individu en de plant kan er ook een "post-dieta" zijn (bepaald door de Maestro), waarbij je niet de grootste energie-shifters mag hebben: seks, alcohol, drugs en varkensvlees. De post dieta zal je lichaam extra tijd geven om te wennen aan de genezing en de leer van de dieta.
Waarom zijn er restricties tijdens een dieta?


Deze restricties zijn bedoeld om onze fysieke, emotionele, energetische en spirituele lichamen te reinigen, waardoor we een schone en ononderbroken relatie kunnen ontwikkelen met de planten leraar. Een strikte en goed geobserveerde dieta zal ons lichaam beter zuiveren en het voor ons gemakkelijker maken om de subtiliteiten van het planten geneesmiddel te herkennen en te voelen en te verbinden met de bijbehorende geest, of íbo, om ons te genezen en ons te leren. Om echte genezing en leringen van de planten te ontvangen, is het noodzakelijk om een relatie van respect met de plant en zijn geest op te bouwen. Dit wordt gedaan door de juiste en volledige observatie van de traditionele samá, en wordt onderhouden en versterkt, met aanbod van dank en lof, ook extra perioden van dieet. Veel Shipibo genezers begonnen hun praktijk door hun eigen ziekten te genezen door middel van een traditionele samá. Deze dieta zal 10 dagen lang duren, een geschikte lengte voor een inleidend dieet, volgens de Shipibo-traditie. Er zijn 5 traditionele avond/nacht workshops en elke persoon zal een aantal keer (minimaal 2 x) een geconcentreerde hoeveelheid van een meesterplant drinken. De dieta in de jungle begint met een purgative (oftewel een zuivering), dat braken opwekt, en zal dan een energetisch reinigend en verkwikkend "bloeiend bad" hebben. EEN DEEL VAN DE INKOMSTEN VAN ELKE DIETA ZAL HELPEN BIJ HET KOPEN VAN EEN STUK LAND VOOR MAESTRO JAVIER, ZIJN FAMILIE EN ZIJN COMMUNITY (RAO BOYA NATIVA IN PUCALLPA), WAARDOOR ER EEN VEILIGE PLEK GECREËERD KAN WORDEN WAAR MENSEN VAN BUITEN DE JUNGLE KUNNEN KOMEN OM TE LEREN WERKEN MET DE PLANTEN EN OM TE HELEN.
Hoe ziet het programma er uit?


PROGRAMMA DAG 1 Op de 1ste dag word je om 18:00 uur verwacht en in de nacht heb je je 1e ceremonie rond zonsondergang. De Maestro opent je energetisch om genezing en leringen van de Meester Plant te ontvangen die je gaat volgen. Vanaf dit moment beginnen alle beperkingen die van toepassing zijn op het dieet (eten, aanraken, etc.). De meeste ceremonies duren 4 tot 6 uur. DAG 2 Op de 2de dag zal je uitrusten en afhankelijk van je dieet moet je mogelijk vasten tot het middaguur. De lunch wordt rond het middaguur geserveerd met een nawoord voor groepsbijeenkomsten en activiteiten. DAG 3 Op de 3de dag heb je je tweede ceremonie en begin je dieper in te gaan op het samá-proces. Javier zal voor je zingen, voor je genezing, en om je verbinding met de meester plant te verdiepen. DAG 4 Op de 4de dag is het weer een rustdag. Het is belangrijk in samá om bij jezelf te zijn en om stimuli te beperken. Je gaat een relatie opbouwen met de plant waarvan je mag leren en dit vereist isolatie. Door alleen te zijn met jezelf en de Meester Plant kan je deze relatie verdiepen en daarin sta je jezelf toe om je te concentreren op heling en leringen. DAG 5 Op de 5de vindt de derde ceremonie plaats. Wederom zal Javier met je blijven samenwerken, waardoor je verbinding meer wordt geopend om je samá te versterken. DAG 6 Op de 6de dag is er weer een rustdag. DAG 7 Op de 7de dag vindt de 4e ceremonie plaats. DAG 8 Op de 8ste dag is er weer een rustdag. DAG 9 Op de 9de dag vindt de finale - Arkana - ceremonie plaats. Javier zal jou en je dieta/samá beschermen met een Arkana, die bestaat uit krachtige bondgenoot energieën die je geest, lichaam en geest beveiligen en verdedigen. Dit zal al het werk verzegelen dat je hebt gedaan en ontvangen in de loop van de voorgaande dagen en ceremonies. De Arkana zal je toestaan om alle dingen te doen die je niet zou kunnen doen in een dieet, zoals al het voedsel dat je niet zou kunnen hebben en het hebben van seks enz. Je zal echter worden gevraagd om alle varkensvleesproducten voor altijd te vermijden. DAG 10 Op de 10de dag wordt er 's ochtends ontbeten en dan mag je weer de wijde wereld intrekken. *ER ZAL EEN MARKTDAG, ERGENS AAN HET BEGIN EN OF EINDE VAN EEN DAG TIJDENS DE DIETA, ZIJN OM TRADITIONELE SHIPIBO CONIBO-ART, EVT. MASTER PLANT-PIJPEN EN ANDERE LOKALE AMBACHTEN EN GOEDEREN TE KOPEN. **VRIJWILLIGE GROEPSBIJEENKOMSTEN ZULLEN WORDEN GEORGANISEERD AAN HET BEGIN, MIDDEN EN EINDE VAN DE DIETA.
Hoe verloop een sacred Circle volgens de traditionele Shipibo Konibo Traditie?


OPBOUW SHIPIBO KONIBO CEREMONIE SAcred Circle WITH MAESTRO JAVIER

 • Elke ceremonie vindt plaats in de ceremonieruimte en begint met zegeningen van de medicijnen door de Maestro.
 • Traditionele Mapacho (Nicotiana Rustica) smudge, een sopla genoemd, wordt gedaan voor elke deelnemer om ons allemaal en de ruimte te reinigen en te beschermen.
 • Nadat iedereen het medicijn heeft gedronken, blazen we de kaars uit en wachten tot de mareación (effect van het medicijn) in werking treedt.
 • We drinken in het donker, omdat dit de Maestro in staat stelt om naar je lichaam en energetisch veld te kijken en alle onzuiverheden die je draagt schoon te maken.
 • Zodra de Maestro de mareación voelt, zal hij zijn icaros gaan zingen.
 • Icaros zijn liederen die Maestras en Maestros van de planten ontvangen in de loop van een samá. Het zijn helende songs en geven speciale vibraties af. Met deze icaros zal hij jouw energie rond bewegen om zich te ontdoen van negatieve energieën en je centreren om de goede energieën van Meester Plant-bondgenoten te roepen.
 • Er zijn verschillende soorten icaros voor reiniging, genezing, vreugde, licht, bescherming ... De Maestro zingt voor iedere deelnemer individueel elke ceremonie om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt wat ze nodig hebben in de loop van de 10-daagse samá.
 • Nadat de Maestro voor je heeft gezongen, zal hij de energie van de plant via een sopla met zijn inin (speciale parfum) doorgeven; blazen in je kruin en handen. (optie)
 • Zodra hij voor iedereen gezongen heeft en de energieën zich in de kamer hebben gevestigd, zal de ceremonie voorbij zijn en zullen mensen vrij zijn om naar hun kamer te gaan of te blijven en te slapen in de ceremonieruimte.
OM TE WERKEN MET DEZE SHIPIBO MAESTRO IS ECHT EEN ONGELOOFLIJK VOORRECHT, EEN EVENEMENT DAT NIET VEEL VOORKOMT IN JE LEVEN.
Locatie (NL)


De 5* locatie is gelegen in Drenthe, in de stilte van de natuur van het Drentsche Aa, met:

 • Professionele keuken
 • 8 slaapkamers (maximaal 2 - 4 personen per slaapkamer) met elk hun eigen douche en toilet
 • Indien je meer privacy wilt, kun je een tent meenemen en op het terrein kamperen.
 • Ceremonie ruimte
 • Vuurkorf
 • Omgeven door bos voor wandelingen en ontspanning
 • De locatie hebben we voor onszelf
 • gratis parkeren
DE EXACTE LOCATIE WORDT DIRECT DOORGEGEVEN NA ONTVANGST VAN DE AANBETALING. INDIEN JE MET HET OV KOMT, HALEN WE JE OP BIJ HET DICHTSTBIJZIJNDE TREINSTATION EN BRENGEN JE UITERAARD OOK WEER TERUG OP DE LAATSTE DAG.
Kosten


De totale kosten voor de 10-daagse dieta (NL) met Shipibo Maestro Javier Lopez zijn op aanvraag: ALL INCLUSIEF:

 • ALLE OVERNACHTINGEN GEDURENDE HET HELE VERBLIJF
 • LAKENPAKKET
 • DIETA BASED FOOD, MINIMAAL 2 MAALTIJDEN PER DAG
 • ONBEPERKT WATER EN THEE
 • DIETA MET NOYA RAO
 • 5 CEREMONIES / SACRED CIRCLES
 • ACTIVITEITEN T.B.V. ONTSPANNING EN INTEGRATIE
 • ETC.
EEN NIET-RESTITUEERBARE AANBETALING VAN €400,- IS NODIG OM JE PLAATS VOOR HET DIEET VEILIG TE STELLEN.
What is a Master Plant Dieta?


The Shipibo tradition of the Samá or "Dieta" is a spiritual and therapeutic way of healing through isolation and abstinence from taking certain foods (including salt, sugar, spices), negative thoughts and sexual acts. By following these dietas one can enter into deep relationships with the spirits of the plants and support these questions in healing body and soul. Lessons come to us spontaneously in the course of the diet, through meditation, dreams and ceremony, even after the diet period has ended. To facilitate the teachings and true healing one must have the discipline and follow certain requirements that focus on isolation and abstinence from certain foods and activities. Ignoring these requirements can disrupt the diet period and even harm well-being. The dieta will therefore also take place at a beautiful location in the middle of nature, where peace and isolation are central. A dieta is opened by the Maestro and must be closed at the end in order to be able to continue life, energetically protected. The dieta is a deep commitment to yourself and the spirits of the plants.